Kéthly Anna szobor

Budapest VII. kerület Kéthly Anna tér
2006

Kéthly Anna dombormű

Budapest XIII. kerület Pozsonyi út
2005

Kéthly Anna díj

Kéthly Anna: Szabadságot Magyarországnak

A MAGYAR KÖZTARSASAG ELNÖKE AJÁNLÁS
(KÉTHLY ANNA könyvéhez)
Kéthly Annát tiszteltem és szerettem. Nem a közvetlen ismeretség és barátság okán. Olyan közel sohasem jutottunk egymáshoz. Ő már akkor a magyar szociáldemokrácia elkötelezett és ismert személyisége volt, amikor én még kölyök. Egy pártba sem sodort minket sohasem az élet. Ő a szociáldemokráciában, én - nem kis részben a népi írók hatására - a hajdani kisgazdapártban  éltem megtalálni a hazánkat megváltó erőt.

De mire a történelem szoros szövetséget kínált volna - 1956-os forradalmunk napjaiban - értékrendünk már csaknem azonossá formálódott. Bevallhatom: én kerültem közelebb hozzá. Nem kis mértékben munkaéveim és munkakörnyezetem hatására. Azokban az időkben, amikor őt börtönre, engem életformaváltoztatásra ftélt a Rákosi-rezsim. Közelebbi kapcsolat 1956 után sem szővődhetett közöttünk. Kéthly Anna emigrációba kényszerült, én meg börtönbe kerültem. Maradt részemről a távoli tisztelet. Immár nemcsak a harcos szociáldemokrata múlt, hanem amiatt a makacs küzdelem miatt is, amit Kéthly Anna idegenben vívott, hogy forradalmunk emléke ne halványuljon és Magyarország demokratikus jogállammá váljék. 
Az emigrációban írt memorandumai és cikkei ennek a harcnak a dokumentumai. Jó szívvel ajánlom valamennyit minden olyan olvasó figyelmébe, aki ismerni kivánja a magyar közelmúltat és egy nagy magyar politikus asszony gondolatvilágát.

Budapest, 1994. januárjában

Göncz Árpád

"Fel szocialisták sorakozzunk!" című könyv Kéthly Anna Alapítvány kiadásában