B. Kádár Zsuzsanna: Kéthly Anna című új könyve megjelent

Ki volt Kéthly Anna?

Egyesek szerint „zárdából elfajzott kaméleon”, „a legkorlátlanabb hazaáruló”, aki „nemcsak a munkásosztályt, hanem az egész országot árulja”. „Ez a hazátlan bitang” „az imperialisták pénzéért szüntelen rágalomhadjáratot folytat a szocialista Magyarország ellen”.
Mások szerint a „moszkovita”, „istentelen” „Vörös Anna” „hosszú ideig jól élt a szovjet kegyéből!”. „A vele együttműködő nemzetbecsmérlő a Kádár- Münnichektől a vörös cárokig azonos világnézeti és politikai alapon áll”, és „nagy bűnt követett el a magyar Hazával szemben”.
Ám akadnak olyanok is, akik szerint „a világszervezetek, az ENSZ fórumain okosan, bölcsen, megdönthetetlen érvekkel képviselte magyar népünk ügyét és ezt tette emigrációja húsz évében is, minden órában”. „Az eszme tisztaságáért élt, dolgozott fáradhatatlanul, szenvedett mártíromságot.”
Az utóbbi időben megnövekedett a történészek érdeklődése a 20. század legismertebb szociáldemokrata női politikusa, Kéthly élete és tevékenysége iránt. Az 1980-as évektől kezdve megjelent írások ismertették a közel hatvan éven át kifejtett szerteágazó politikai tevékenységét. A kutatás szabaddá válásával a történészek hozzájuthattak a hazai és a külföldi archívumokban őrzött iratokhoz. A szinte hiánytalanul megmaradt Kéthly-levelezés anyaga pedig sokrétű portrét rajzol a magyar baloldal kimagasló alakjáról.

 

“SZOCDEM100” – Kéthly Anna Alapítvány pályázata – 2023

Múltunkból merített erő Társadalmi átalakulások és emlékezetük a 20. században

A 20. század számtalan történelmi fordulatával együtt a magyar történelem legtöbb társadalmi változást hozó időszaka volt. Olyan forradalmi változások indulhattak el, amelyek az azt megelőző ezer évben elképzelhetetlenek voltak.
Munkások mozgalmai kivívtak számos jóléti vívmányt, mint például az ingyenes oktatás, egészségügy, nyugdíj az idős embereknek. A hétköznapi élet biztonsága elképzelhetetlen lett volna a munkásmozgalom kemény harca nélkül, női egyenjogúság pedig a nőmozgalom nélkül.
A Kéthly Anna Alapítvány ápolja mindezen hagyományokat, névadónk személyes példamutatása irányadó mindazok számára, akik ma is elkötelezettek a társadalmi progresszió és szociális haladás ügye mellett. Közös jövőnk fontos alapja közös múltunk, hagyományaink ápolása is.
Alapítványunk ezen értékeink mellett elköteleződve 2022-ben pályázati kiírással, programokkal emlékezik arra, hogy 100 évvel ezelőtt, 1922-ben először jutottak be a Magyar Országgyűlésbe szociáldemokrata politikusok, akik kérlelhetetlen ellenfelei lettek a Horthy rendszernek és immár a parlamentben is képviselték a munkásjogokat, valamint a női egyenjogúságot.

Tovább olvasom